PTO remote/shipper shaft issues - MyTractorForum.com - The Friendliest Tractor Forum and Best Place for Tractor Information
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 09-24-2009, 01:06 AM Thread Starter
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 74
PTO remote/shipper shaft issues

Was repairing my Dad's 7.6 & encountered problems w/the PTO remote. This is an older black w/red slant hood Gravely that had been upgraded w/remote PTO years ago. The shipper shaft is pretty new, replaced after Dad bungled an attachment swap. The PTO remote lever arm & stepped bushing were a bit sloppy. I did some careful filing/grinding to snug up the way the oblong hole meets the little pin that turns the shipper shaft & it worked easily by hand. However the cam action of the remote lever arm just stuck on or off.

Ended up reducing the spring length above the ball bearing to make it easier to switch PTO. It works but is still stiff, requiring that you really have to snap it in gear & pop it w/the butt of your hand out. Guess its better than being loose & disengaging by itself. Any suggestions?

Later style PTO remote on his Com 12 is a different design that better controls the new style lever using a plate that bridges over the top to the other bolt. Has anyone converted an L to the Comm 12 remote PTO?
Frank Gravely is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 09-24-2009, 06:10 AM
ex spelling bee champ
 
Ingersoll444's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: NY
Posts: 31,185
Send a message via AIM to Ingersoll444 Send a message via MSN to Ingersoll444
Re: PTO remote/shipper shaft issues

Has the remote always worked like that, or is it a new thing? The old L's always took a little bit of a nack to get it engaged. Are you new wiht Gravelys, or have you been using them a long time? If you bring the engine speed way down, and just slightly move the direction lever to rev, you can normaly give a firm rap on that lever, and she will chunk right in. It will never be smooth.

Paul



Visit The Case Ingersoll Colt Forum.

SUPER Of The Month 10/2011
Ingersoll444 is online now  
post #3 of 7 Old 09-24-2009, 08:29 AM
jrd
3K Poster!!!!
 
Join Date: Jun 2008
Location: Ma
Posts: 4,035
Re: PTO remote/shipper shaft issues

When I went through one of L8s I had a similar problem, the remote PTO didn't want to engage. After some fiddling, I ended up making a new pin (the part that goes in the rotating thingie on top of the shipper shaft) and cleaning up some rough spots and burrs on the arm where it engages the pin. Then made sure the pin was well greased.

It turns out that at least on this one, when you're trying to engage the thing, the arm is pushing on the pin almost in line with where the shipper shaft rotates. Ie, mechanical advantage wise, it's not an ideal situation. So any little thing that causes it to hang up ends up with a stuck PTO handle.

I thought about modifying the lever to shorten the oblong hole a little, which would prevent it from going quite so far in the disengage direction, but it worked ok after I did the above stuff, so I left it.

Not sure that's the problem you're seeing; FWIW.
jrd is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 7 Old 09-24-2009, 10:29 AM Thread Starter
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 74
Re: PTO remote/shipper shaft issues

I444, We've had this Gravely since new in early 60's. The PTO remote was installed some years later & had worked perfectly for decades. The problem appeared recently & forcing it probably hastened the wear until it would no longer shift. I temporarily reinstalled the short original lever for summer use w/mower & wanted to restore remote PTO for winter use w/snow blower.

Guess I'm spoiled by the Com 12 & my own 5665 PTO control, its a better design. The old fashioned 'boomerang' shaped lever arm on the L was fitting quite loosely. Using a file & belt sander I reconditioned the parts for a tighter fit, but the poppet ball still seemed excessively stubborn. So I cut off a coil on the spring & got it working again. Was concerned wear on the little steel block at bottom of shipper shaft might cause it to stick so I flipped it over & smoothed it's edges.

It still takes a lot more force than my other L's. Almost robbed Peter to pay Paul, but decided against pirating the parts. Not sure my Dad will even use the snow blower, but he's got it.
Frank Gravely is offline  
post #5 of 7 Old 10-05-2009, 09:01 AM
ex spelling bee champ
 
Ingersoll444's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: NY
Posts: 31,185
Send a message via AIM to Ingersoll444 Send a message via MSN to Ingersoll444
Re: PTO remote/shipper shaft issues

Quote:
Originally Posted by jrd View Post
When I went through one of L8s I had a similar problem, the remote PTO didn't want to engage. After some fiddling, I ended up making a new pin (the part that goes in the rotating thingie on top of the shipper shaft) and cleaning up some rough spots and burrs on the arm where it engages the pin. Then made sure the pin was well greased.

It turns out that at least on this one, when you're trying to engage the thing, the arm is pushing on the pin almost in line with where the shipper shaft rotates. Ie, mechanical advantage wise, it's not an ideal situation. So any little thing that causes it to hang up ends up with a stuck PTO handle.

I thought about modifying the lever to shorten the oblong hole a little, which would prevent it from going quite so far in the disengage direction, but it worked ok after I did the above stuff, so I left it.

Not sure that's the problem you're seeing; FWIW.
OK... I just added a remote PTO on my L.. It will not budge!!! Once you get past the full on, or full off posion, it works fine. But cant make that first movement. The pin, and the lever appear to be in good shape.. Was there some bushing maybe that fit on that pin??

Paul



Visit The Case Ingersoll Colt Forum.

SUPER Of The Month 10/2011
Ingersoll444 is online now  
post #6 of 7 Old 10-05-2009, 08:25 PM Thread Starter
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 74
Re: PTO remote/shipper shaft issues

Did you see that oldgravelys website has several Remote PTO instruction sheets? We presume you're dealing w/the early 'boomerang' shaped PTO lever NOT the later straight Com 12 style w/top bar? Recycling used parts?

After I assured myself that the 'boomerang' shaped lever was bushed properly & aligned by grinding/sanding/filing both it's post & the cap, I still needed to reduce the spring pressure on the ball by grinding off a coil to get it to work.
Frank Gravely is offline  
post #7 of 7 Old 01-08-2019, 07:28 PM
MTF Member
 
ufgrad2002's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 39
I've also had issues with this mechanism. I installed a brand new bearing from ace hardware and a lower tension spring from the same place. I also installed a thin walled nylon bushing around the pin that took up the slack in the movement. That cured the stiff shifting issue for me.

This past week the pin on the mechanism vibrated out and is MIA. Has any one lost this pin like I did?
ufgrad2002 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the MyTractorForum.com - The Friendliest Tractor Forum and Best Place for Tractor Information forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome