Craftsman 2 wont stay running - MyTractorForum.com - The Friendliest Tractor Forum and Best Place for Tractor Information
Register Home FAQ Garage MTF Gallery Search Today's Posts Mark Forums Read Store Chat Room

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-12-2009, 11:39 AM   post #1 of 17
willy1430
Senior MTF Member
 
willy1430's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Ohio
Posts: 211
MTF Member # 33400
Angry Craftsman 2 wont stay running

I have a craftsman 2 18 hp Briggs. It will run if I pour gas in the carb but it wont stay running. The carb seems to be getting gas. I dont have the breather assembly on but I dont think that would be the promblem. Any help would be appreciated.
willy1430 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-12-2009, 05:52 PM   post #2 of 17
Bill Kapaun
Circumflatulater
 
Bill Kapaun's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Orygun
Posts: 3,769
MTF Member # 6264
Default Re: Craftsman 2 wont stay running

Posting the Sears 917.xxxxxx number is helpful, so one can look at the schematic to see if it has a carb fuel solenoid etc.

It sounds like a clogged carb Main Jet or inoperative fuel solenoid.
Bill Kapaun is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-12-2009, 06:15 PM   post #3 of 17
willy1430
Senior MTF Member
 
willy1430's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Ohio
Posts: 211
MTF Member # 33400
Default Re: Craftsman 2 wont stay running

917.255919 is the model number
willy1430 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-12-2009, 06:30 PM   post #4 of 17
Bill Kapaun
Circumflatulater
 
Bill Kapaun's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Orygun
Posts: 3,769
MTF Member # 6264
Default Re: Craftsman 2 wont stay running

That model should have a Briggs-
422437-1256-01

It IS equipped with a carb fuel solenoid-
Check to make sure it clicks when you turn the ignition on.

More likely, the fuel pump (part of the carb with the vacuum pulse hose) is bad or main jet is clogged. Also, make sure the pulse hose is intact. IF it's "leaky", it won't "pulse" the diaphragm in the pump.

You can download the IPL from the Briggs website using the engine number I posted. It WILL be helpful.

A pump repair kit is available with or without a carb kit.
Bill Kapaun is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-12-2009, 06:54 PM   post #5 of 17
willy1430
Senior MTF Member
 
willy1430's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Ohio
Posts: 211
MTF Member # 33400
Default Re: Craftsman 2 wont stay running

Know that you mention it I believe it may be the fuel solenoid. I have a little black wire I could not find where it went, would that be the solenoid? I didnt think that engine had a fuel solenoid. Would it be attached directly to the carb. I have looked and cant find where it plugs in
willy1430 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-12-2009, 07:58 PM   post #6 of 17
WNYTractorTinkerer
5000 Strong & Climbing
 
WNYTractorTinkerer's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: New York
Posts: 9,201
MTF Member # 26264
Images: 13
Garage
Icon2 Re: Craftsman 2 wont stay running

Quote:
Originally Posted by willy1430 View Post
Know that you mention it I believe it may be the fuel solenoid. I have a little black wire I could not find where it went, would that be the solenoid? I didnt think that engine had a fuel solenoid. Would it be attached directly to the carb. I have looked and cant find where it plugs in
It is tied in with your ignition switch on the RUN circuit. It is where the fuel line hooks to the carb.. pull the carb top and remove the fuel line and turn the key to RUN and blast some carb cleaner thru it to clean/assure it's working..
__________________
Experience is something we get.... right after we needed it!!


Can You see the Real me?
WNYTractorTinkerer is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-17-2009, 03:20 PM   post #7 of 17
willy1430
Senior MTF Member
 
willy1430's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Ohio
Posts: 211
MTF Member # 33400
Default Re: Craftsman 2 wont stay running

I still cant get it to stay running. It will start and just kind of chug along for a 10 seconds or so and die.
willy1430 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-17-2009, 04:14 PM   post #8 of 17
WNYTractorTinkerer
5000 Strong & Climbing
 
WNYTractorTinkerer's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: New York
Posts: 9,201
MTF Member # 26264
Images: 13
Garage
Icon2 Re: Craftsman 2 wont stay running

OK Willy.. Looks like yer gonna have to give the ole girl a fuel system service.. You pulled the carb apart and checked the solenoid?? Did you also clean out the bowl and check / clean the jets? Check your fuel pump by cranking it a lil with the fuel line unhooked from the carb (put out yer smoke!) If all OK there then check your tank cap for vent restrictions.. If you have done all this she should go..
__________________
Experience is something we get.... right after we needed it!!


Can You see the Real me?
WNYTractorTinkerer is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-17-2009, 05:40 PM   post #9 of 17
willy1430
Senior MTF Member
 
willy1430's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Ohio
Posts: 211
MTF Member # 33400
Default Re: Craftsman 2 wont stay running

Yes I pulled the carb took it all apart could see through all the jes I pulled.
No fuel solenoid
Drained fuel take put in fresh fuel
fuel pump, pumps out fuel. Are these fuel pumps all or nothing or can they pump still but pump to little.
New plugs.

At this point my best guess is trying some seafoam, I drained the tank but I dont think I got every bit of the old fuel out. The tactor isnt at my house so I have limited opportunity to work on it.
willy1430 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-17-2009, 05:49 PM   post #10 of 17
WNYTractorTinkerer
5000 Strong & Climbing
 
WNYTractorTinkerer's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: New York
Posts: 9,201
MTF Member # 26264
Images: 13
Garage
Icon2 Re: Craftsman 2 wont stay running

Quote:
Originally Posted by willy1430 View Post
I have a craftsman 2 18 hp Briggs. It will run if I pour gas in the carb but it wont stay running. The carb seems to be getting gas. I dont have the breather assembly on but I dont think that would be the promblem. Any help would be appreciated.
Just for giggles try it with the breather installed as it will pull a heftier vacuum when it's installed..You've pretty much gone thru fuel sys so other causes could be a sticking exhaust valve or poor rings..
__________________
Experience is something we get.... right after we needed it!!


Can You see the Real me?
WNYTractorTinkerer is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-17-2009, 05:55 PM   post #11 of 17
willy1430
Senior MTF Member
 
willy1430's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Ohio
Posts: 211
MTF Member # 33400
Default Re: Craftsman 2 wont stay running

tried it with the breather to see if the vaccum would help no change
willy1430 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-18-2009, 10:23 AM   post #12 of 17
craftsmansnow
MTF Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: canada
Posts: 49
MTF Member # 30934
Default Re: Craftsman 2 wont stay running

i have the same one. dirt in the carb. fuel bowl and pin. also change your fuel filter too.
craftsmansnow is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-30-2009, 07:18 AM   post #13 of 17
dbethel
dbethel average joe
 
dbethel's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Missouri
Posts: 10
MTF Member # 35622
Default Re: Craftsman 2 wont stay running

I had the same problem . There is a hole in the firewall with a plastic plug it is in front of the carb adjustment . mine almost vibrated completly out had to run with choke on . Put a little lock tite on it and after putting in all the way I adjusted it ou 3 turns , runs fine now
dbethel is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-02-2009, 03:33 AM   post #14 of 17
dalesally8
MTF Junior Poster
 
Join Date: Dec 2009
Location: Nevada
Posts: 1
MTF Member # 35654
Default Re: Craftsman 2 wont stay running

Hello,
New to this site. I have a Craftsman 18/6 is what the decal on my tractor says but it looks exactly like the 16/6 tractors I've seen on this site. When I bought the tractor it ran very strong and then my dilema, it began to miss but the miss is sporadic, so I rebuilt the carb and it ran wonderfully for about two hours and same problem occurred. So now I'm starting to think I misdiagnosed the problem and it's actually a sticky exhaust valve. Any suggestions. The other thing I don't understand is it has an Onan engine that my owners manual and my decal say is an 18 horse yet it looks exactly like the 16/6's I see on this site. So what's up. I also called the Onan mfr in Las Vegas and some young rep told me Onan has never put an Onan engine in a Sears garden tractor. Any ideas from the old timers. Thanks
dalesally8 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-02-2009, 11:43 AM   post #15 of 17
Tractor-Holic
10,000 +posts!
 
Tractor-Holic's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: MA
Posts: 12,893
MTF Member # 8867
Default Re: Craftsman 2 wont stay running

That guy should be fired,because Sears used Onans in quite a few tractors (Roper built) in the 70s!...
I think the 16 and 18 HP "BF" model Onans were the ones they used..you know,I really hate it when someone at a company who's supposed to KNOW their product,doesnt really know SQUAT !..


....off topic example:

--I go to the local Comcast company,to see about getting digital cable boxes--first off,the lady there says she "knows nothing about a free digital box offer"--(It was posted in the local paper!)--then she asks a co-worker,who says "I THINK thats only for "basic" cable customers,NOT those who have the "digital economy" package (what we have!)--then she says "So you'll habve to RENT a cable box for every analog TV ,for 2 dollars a month per box"...

OK--so I ask if an "aftermarket" store bought digital converter box will work,and all the women in the office start clucking..one says "It MIGHT work,but only up to channel 100,or whatever the upper limit of that particular box is"...another says "Oh no,they wont work at ALL with Comcast's signals,only OUR boxes will get ALL the channels your paying for"...another says "I'm not really sure.."..

I left there thouroghly confused,aggravated,and ticked off about being talked into getting the "digital economy package" a few months back to avoid "losing" channels,and now I find out if I had kept BASIC cable,I'd be getting two FREE converter boxes,now I'll have to PAY to get any,because their "digital economy package" was designed to SAVE us money..HOW?...now every day another channel dissapears from every TV ,but the one hooked to the Comcast box....
Tractor-Holic is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the MyTractorForum.com - The Friendliest Tractor Forum and Best Place for Tractor Information forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 12:14 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
Compact Tractor Reviews Tractor Reviews Snowblowers Lawn Mower Forum
My Tractor Forum Snow Thrower Power Equipment Forum
Combine Forum Snowblower Forum ATV and UTV Reviews